Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Φώτης Κουβέλης: Συγκροτούμε το κόμμα μας με ανοικτές λειτουργίες, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό

Ξεκινήσαμε πριν δυό βδομάδες και αμέσως η ανταπόκριση του κόσμου σε όλη τη χώρα μας έδειξε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Έγιναν πολλά σε λίγες μέρες.

Στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στις συζητήσεις, στο διαδίκτυο, σε όλη τη χώρα, η απήχηση της συγκρότησης της Δ.Α. έχει ξεπεράσει όρια και παλιά σύνορα. Τα δεδομένα αλλάζουν, οι συσχετισμοί τροποποιούνται.

Οι πρώτες συσκέψεις, οι συναντήσεις, οι συγκεντρώσεις μας στέλνουν σαφές μήνυμα “προχωρήστε”.

Η απόφασή μας ανταποκρίνεται σε πολιτική ανάγκη μεγάλου τμήματος του λαού. Η σύγχρονη δημοκρατική υπεύθυνη ανανεωτική αριστερά κερδίζει τη θέση της στις καρδιές των πολιτών.

Στο ρεύμα που δημιουργείται συναντιούνται αριστεροί της ανανέωσης που είχαν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια πολλούς – συγκλίνοντες ή αποκλίνοντες - δρόμους, προοδευτικοί πολίτες που πίστεψαν ότι μετά την απομάκρυνση της δεξιάς θα άνοιγε ένας καινούργιος δρόμος για τη χώρα, δημοκράτες πολίτες που νοιώθουν ότι η πολιτική, οι αξίες της ΔΑ τους εκφράζουν.

Η αισιοδοξία ξαναγύρισε στις συζητήσεις. Όχι γιατί δεν γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνά η χώρα και οι εργαζόμενοι, ή γιατί δεν συναισθανόμαστε το βάρος της δικής μας ευθύνης. Αλλά επειδή νοιώθουμε και πιστεύουμε οτι ανοίξαμε το δρόμο που αναζητούσαμε. Με την απόφαση των χιλιάδων προοδευτικών και αριστερών πολιτών σε όλη τη χώρα που έσπευσαν να στηρίξουν τα πρώτα βήματα της ΔΑ συγκροτείται ο χώρος της δημιουργικής, υπεύθυνης αγωνιστικής αριστερής και ευρύτερα δημοκρατικής δράσης.

Διαμορφώνουμε όλοι μαζί το δικό μας, δημοκρατικό κόμμα, δημοκρατικό και στις λειτουργίες και στην πολιτική και στις αξίες.

Συγκροτούμε το δικό μας σύγχρονο αριστερό κόμμα, που δεν αρκείται στις έτοιμες απαντήσεις, δεν φοβάται τα ερωτήματα, μοχθεί για να τα προσεγγίσει. Με ελεύθερη και δημιουργική αναζήτηση, θέλει να κάνει καθημερινή πράξη τη θέση “η πολιτική στους πολίτες και οι πολίτες στην πολιτική”.

Αναπτερώθηκαν οι προσδοκίες, η θέληση για συλλογική πολιτική δράση

τόσων και τόσων γυναικών και ανδρών, νέων και παλιών αγωνιστών της αριστεράς και πολιτών που τώρα ενεργοποιούνται. Ειδικά στις συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης, έδειξαν ότι ξέρουν πού να αναζητήσουν τις διεξόδους.

Οι νέες και νέοι που δυναμικά συσπειρώνονται γύρω από τη ΔΑ κινητοποιούνται από τη διαφορετική εικόνα και αντίληψη για την αξίες και την ανανεωμένη αριστερή πολιτική δράση, θέλουν να συμβάλουν καθοριστικά την πολιτική και την παρέμβαση της ΔΑ.

Σ αυτές τις μεγάλες προσδοκίες πρέπει η ΔΑ ανταποκριθεί. Και τους δρόμους, τους τρόπους, οφείλει να τους προτείνει στα μέλη του κόμματος η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή μας, διαμορφώνοντας και το διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων, ενόψει του 1ου Συνεδρίου μας.

Εμείς, όλα τα μέλη της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής, με τη θέλησή μας, έχουμε επιφορτιστεί το καθήκον να υποδεχθούμε την προσφορά, τη διαθεσιμότητα χιλιάδων φίλων, συμπολιτών, συναγωνιστών μας. Να εκφράσουμε τη φωνή τους, τις ιδέες, τις προτάσεις τους. Να οργανώσουμε τη συλλογική δράση ώστε πιό δυνατή και αποτελεσματική η Δ.Α. να παίξει σημαντικό, καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η σημερινή πρώτη συνεδρίασή μας ας δώσει το σήμα : προχωρούμε δημιουργικά, διαμορφώνουμε υπεύθυνη πολιτική, διαμορφώνουμε πολιτική δημοκρατικής

διεξόδου υπέρ των εργαζομένων.

Φίλοι και σύντροφοι,

φίλες και συντρόφισσες,

Οι πολίτες αναζητούν προοδευτική εναλλακτική υπεύθυνη πολιτική για την έξοδο από την κρίση, με δίκαιη κατανομή των βαρών, ριζική αλλαγή και σε βάθος ουσιαστικό εκδημοκρατισμό του κράτους, προστασία του δημόσιου αγαθού.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τονίζει ότι λύση δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, η ανασύνταξη του πελατειακού κράτους στις νέες συνθήκες.

Η κρίση πλήττει και το πολιτικό σύστημα, αλλά και τις κοινωνικές μας αξίες.

Υπάρχει ο δρόμος, υπέρ των εργαζομένων, στον οποίον μπορούν να συναντηθούν δημοκράτες, σοσιαλιστές, αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.

Τη διέξοδο θέλουμε να τη διαμορφώσουμε μαζί με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας, της επιστήμης. Με τους πολίτες που αγωνιούν, που αγωνίζονται, που υπερασπίζονται το συλλογικό συμφέρον.

Η αριστερή απάντηση στην κρίση απαιτεί γνώση και θέληση, πλατύ διάλογο στην κοινωνία και πολιτικούς αγώνες.

Πιστεύω ότι το κόμμα μας, η ΔΑ, πρέπει να πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία κοινωνικού, επιστημονικού, και πολιτικού διαλόγου για τη διέξοδο από τη κρίση.

Να συζητήσει παντού και επεξεργαστεί μεγάλες και μικρές προτάσεις, συσπειρώνοντας εκείνους που προσδοκούν ένα κράτος χωρίς πελατειακές εξυπηρετήσεις, πολέμιο και όχι παραγωγό της διαφθοράς και της παραοικονομίας.

Βασικές μας σταθερές πρέπει να είναι :

ο επίμονος αγώνας κατά των ανισοτήτων, υπέρ των πιο αδύνατων οικονομικά και πολιτικά στρωμάτων.

Και συγχρόνως η προστασία της αξίας της εργασίας, η στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας, την οποία στρέβλωσε και συμπίεσε το πελατειακό κράτος, προκαλώντας μεγάλες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και καταστροφές.

Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από ένα κράτος που μαστίζεται από τη σπατάλη και τα ελλείμματα, τη διαφθορά και την προγραμματική αναποτελεσματικότητα.

΄Εχουμε καταψηφίσει το Μνημόνιο και το ασφαλιστικό και τις εργασιακές ρυθμίσεις. Δεν δεχόμαστε ως μόνον κριτήριο τον εκβιασμό των πιστωτών και των κέντρων ισχύος της ΕΕ. Μείζονα σημασία έχει ότι τα μέτρα και η εφαρμογή τους δεν ικανοποιούν τα παραπάνω κριτήρια.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ενοποίηση των ταμείων, επέβαλε μια βίαιη προσαρμογή στα καθεστώτα συνταξιοδότησης, επέβαλε οδυνηρή ανατροπή για ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, με χαρακτηριστική την περίπτωση των γυναικών και των μητέρων ανηλίκων και, καταργώντας την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ουσιαστικά ανατρέπει την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική – ιδιωτική. Η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και αποδυναμώνουν τις συλλογικές διεκδικήσεις.

Δεν υπερασπιζόμαστε και δεν θέλουμε να υπερασπιστούμε ένα σύστημα, όπως το σημερινό, που δεν είναι ούτε βιώσιμο οικονομικά, ούτε δίκαιο κοινωνικά. Ένα σύστημα που ευνοεί τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών, τους εργαζόμενους του δημοσίου σε βάρος αυτών του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες σε βάρος των μισθωτών και, κυρίως, την σημερινή γενιά σε βάρος των επόμενων.

Αγωνιζόμαστε για να διαμορφώσουμε νέους συσχετισμούς όχι για να μπλοκάρουμε χωρίς διέξοδο, αλλά για να εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική. Πολιτική, που θα μειώνει το έλλειμμα και προοπτικά το χρέος, αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών και νέες αναπτυξιακές - και όχι πελατειακές κατευθύνσεις - που θα σέβονται και θα βελτιώνουν το περιβάλλον.

Θέλουμε να εμπλουτίσουμε τους κοινωνικούς αγώνες προς τρείς κατευθύνσεις :

Είναι αδύνατον συγκροτηθεί ισχυρό κοινωνικό ρεύμα πάνω στα όχι. Απαιτούνται εναλλακτικές λύσεις. Είναι πιο επίπονο, δεν έχει την ευκολία της καταγγελίας, όμως δεν συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι, οι πολίτες αλλιώς. Τα σημάδια στις κινητοποιήσεις είναι πασιφανή.

Αλλά και γενικά αντιπροτάσεις δεν αρκούν. Πρέπει να μην διέπονται από συντεχνιακή αντίληψη, αλλά να κυριαρχούνται από το δημόσιο συμφέρον.

Λιγότερες ανισότητες, περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, περισσότερες δουλειές, λιγότερη ανεργία.

Κι ακόμη, η κοινωνική δράση πρέπει να δυναμώνει και να μην υπονομεύει την κοινωνική αλληλεγγύη. Ξέρουμε ότι σε συνθήκες κρίσης δεν απειλούνται μόνον τα εισοδήματα, αλλά και οι αξίες της συλλογικότητας και της ανθρωπιάς.

Αποκρούουμε τις δεξιές απόψεις και τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές πίσω. Δεν κρύβουμε τις διαφορές μας σε ένα - δήθεν κοινό - μέτωπο κατά του μνημονίου. Ξέρουμε ότι έχουμε βασικά αντιτιθέμενες επιλογές για το μέλλον της χώρας και την αντιμετώπιση της κρίσης με τη ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπογράφει μέτρα και δεσμεύσεις που κανείς, μα κανείς, δεν τα θεωρεί δίκαια και εύλογα. Μέτρα που τροφοδοτούν ανισότητες της κοινωνίας. Η Ν.Δ γενικολογεί και αναζητεί τη λύση στις περιχαρακώσεις της χώρας.

Ούτε βέβαια πρόκειται να παίξουμε με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε μέρος και ενός παγκόσμιου προβλήματος.

Η πρόσφατη διπλή σύνοδος των G8 και G20, αντί για ένα «πλαίσιο για μια ισχυρή, σταθερή και ισορροπημένη ανάπτυξη», έκλεισε χωρίς καμιά επί της ουσίας συμφωνία, με την καθεμιά από τις κυβερνήσεις των ισχυρών να επιμένει και να επιλέγει το δικό της δρόμο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας στάσης στις κοινωνίες και στο περιβάλλον.

Οι μόνες συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών ήταν να μειώσουν στο ήμισυ τα δημόσια ελλείμματα μέχρι το τέλος του 2013 και να απελευθερώσουν ακόμα περισσότερο τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εξαλείφοντας έτσι κάθε ρυθμιστική δυνατότητα των κυβερνήσεων απέναντι στις χρηματαγορές. Στις εννέα μάλιστα σελίδες του τελικού κειμένου της Συνόδου, το περιβάλλον μετά βίας χώρεσε σε δύο παραγράφους, παραπεμπόμενο στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Καμιά συμφωνία για τη διαφάνεια και την κατάργηση των Φορολογικών Παραδείσων. Αντ` αυτού θεωρήθηκε σπουδαία επιτυχία η κατάταξή τους σε «Λευκούς», «Γκρίζους» και «Μαύρους» - λες και υπάρχουν και καλοί φορολογικοί παράδεισοι - , με «Λευκούς» θεωρούμενους τους ευρωπαϊκούς, όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό, και την Κίνα να θεωρεί ότι το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο δεν αποτελούν φορολογικούς παράδεισους.

Καμιά συμφωνία για τη φορολόγηση των υπερκερδών του τραπεζικού συστήματος για ενίσχυση της ανάπτυξης, των δημοσίων αγαθών και των ασθενέστερων χωρών και κοινωνικών στρωμάτων. Αντ` αυτού θεωρήθηκε επιτυχία η πρόταση για τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών που θα εξετάσει την αντιμετώπιση του ζητήματος των τοξικών τραπεζικών προϊόντων, τα μπόνους των στελεχών και τη διαφθορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Και φυσικά καμιά νύξη για τη φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τις κατεξοχήν κερδοσκοπικές κινήσεις του χρηματιστικού κεφαλαίου, που η ίδια η κα Μέρκελ είχε διακηρύξει ότι θα θέσει ως θέμα στη Σύνοδο των G20.

Τίποτα δεν εμποδίζει φυσικά την εφαρμογή του μέτρου στην κλίμακα της Ε.Ε. Όμως αυτό απαιτεί διαφορετική πολιτική βούληση και εναλλακτικές ως προς τον νεοφιλελευθερισμό πολιτικές, με κυβερνήσεις που δεν θα έχουν ως προτεραιότητα την εξασφάλιση των αγορών, αλλά τον έλεγχό τους με τη διαμόρφωση και την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων, ζήτημα που δεν αφορά βεβαίως μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο και καθιστά επείγουσα τη δημοκρατική πολιτική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης.

Γιατί πολύς λόγος γίνεται και στην Ευρώπη για την ανάγκη κοινής οικονομικής διακυβέρνησης. Αναγκαιότητα που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει θετικά και η Αριστερά. Μόνο που οι σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, από πίστη ή υποταγή στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, την εννοούν ως μεγαλύτερο συντονισμό από ένα διευθυντήριο για αυστηρότερη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, με θέσπιση αυστηρών ποινών για όσες χώρες το παραβαίνουν. Η Γερμανία έδωσε πρώτη το σύνθημα με ένα νέο πακέτο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες κατά 80 δις ευρώ, η Βρετανία κατά 100 δις, η Γαλλία κατά 45 δις και αναλόγως θα πράξουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πρόκειται για πολιτική περαιτέρω περιορισμού της κατανάλωσης, στραγγαλισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με επιπτώσεις στο σύνολο της πραγματικής λεγόμενης οικονομίας. Πρόκειται για πολιτική που θα βυθίσει περαιτέρω την Ευρώπη στην ύφεση και την ανεργία.

Για την Αριστερά με το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κοινή οικονομική διακυβέρνηση σημαίνει πρωτίστως δίκαιη κοινή φορολογική πολιτική, ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό, κοινές ευρωπαϊκές δημόσιες επενδύσεις, ενίσχυση των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ευρωπαϊκό κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για μισθωτούς και συνταξιούχους, αντιμετώπιση των ενδοευρωπαϊκών οικονομικών ανισορροπιών μεταξύ των κρατών – μελών, στην κατεύθυνση της σύγκλισης και φυσικά αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο Κοινωνικής Σταθερότητας με προτεραιότητα στους δείκτες της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, αντί για τους υφεσιακούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των μηδενικών ελλειμμάτων.

Όμως αυτά απαιτούν αλλαγή των συσχετισμών στα κράτη – μέλη και στο σύνολο της Ευρώπης. Αυτό επιδιώκει και γι` αυτό αγωνίζεται η Δημοκρατική Αριστερά μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, μαζί με τα συνδικάτα, τα κινήματα και τους πολίτες.

___________________________________________________________________

Φίλοι και φίλες,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Διακηρύξαμε ότι δεσμευόμαστε να ασκήσουμε υπεύθυνη πολιτική και αμέσως βρήκαμε ανταπόκριση σε μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν βαρεθεί την υποκρισία στην πολιτική, ξέρουν ότι κρύβει τα χειρότερα. Που θέλουν να είναι χρήσιμα τα κόμματα – όχι υποταγμένα. Να πολεμούν όταν πρέπει, να διαλέγονται όταν είναι ανάγκη, να κερδίζουν μάχες πείθοντας και ενεργοποιώντας τους πολίτες.

Αυτό πρέπει να κάνει το κόμμα μας, μακρυά από τον αριστερισμό και τη δογματική άρνηση της πραγματικότητας. Δεν θα ασκήσουμε την πολιτική που υλοποιούν εν πολλοίς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν αναλώνεται σε ενδοαριστερές διαμάχες. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά.

Ξέρουμε ότι για να ανακάμψει η οικονομία και η κοινωνία, εκτός από τις κεντρικές πολιτικές, πρέπει να αλλάξουν πολλά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και σε όλη την κλίμακα των δημόσιων λειτουργιών και των ανθρώπων που τις υπηρετούν. Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε αφορούν στο βαθύ εκδημοκρατισμό των λειτουργιών του κράτους, τη ριζική ανακατανομή των εξουσιών, κυρίως μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και των αντιπροσωπευτικών οργάνων της Πολιτείας και τη διαμόρφωση κοινωνικών ελέγχων της ασκούμενης πολιτικής.

Αυτό πρέπει να γίνει κεντρικό θέμα των πρωτοβουλιών μας για διάλογο και δράση.

Αλλιώς πώς να πιέσουμε για την άρση του άδικου και άνισου φορολογικού συστήματος;

Χωρίς τη διαφανή και χρηστή διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου και την απόρριψη της δημόσιας σπατάλης και της ιδιωτικής επιδεικτικής σπάταλης κατανάλωσης, πώς θα επιβάλουμε εξοικονόμηση πόρων για την υγεία και την παιδεία, για την εφαρμογή δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών;

Πώς θα προωθεί νέο αναπτυξιακό πρότυπο, νέες οικολογικές επιλογές στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή πολιτική, δραστικό περιορισμό και έλεγχο των φυσικών πόρων, που σήμερα σπαταλώνται και προσβάλλονται;

Φίλες και φίλοι

Ήδη συγκροτούνται παντού επιτροπές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Συγκροτούμε το κόμμα μας με ανοικτές λειτουργίες, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό, χωρίς μικροεξουσίες.

Με τους πολίτες- μέλη να παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις, να ελέγχουν την ηγεσία.

Ένα κόμμα ευρύχωρο και συνάμα δυναμικό, πηγή πρωτοβουλιών και λύσεων.

Κόμμα της εργασίας και της δημιουργίας, ενεργών πολιτών, εργαζομένων γυναικών και ανδρών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της έρευνας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Το Συνέδριό μας φιλοδοξούμε να είναι ένα σύνολο πρωτοβουλιών και διαδικασιών που θα αναδείξουν τις αξίες μας.

Συνέδριο, που θα φέρει κοντά μας προοδευτικούς συμπολίτες μας, δημοκράτες, σοσιαλιστές που πίστεψαν ίσως σε λόγια μεγάλα για να απογοητευθούν μετά. Που βλέπουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Που προσδοκούν μια σύγχρονη σοσιαλιστική, δημοκρατική πορεία για τη χώρα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προχωράει μπροστά. Το κόμμα μας δε μασάει τα λόγια του. Συγκρούεται όταν και όπως πρέπει, με στόχο πάντα τη συγκέντρωση δυνάμεων, την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών.

Θα δουλέψουμε με δημιουργικότητα, συντροφικότητα, αποτελεσματικά, ενωτικά με κατανόηση και σεβασμό στη διαφορετική άποψη για να αναδείξουμε την αριστερά που χρειάζεται η κοινωνία και την περιμένει._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου